Najlepsza kawa do ekspresu

Kawa to napój, który możemy smakować wieloma zmysłami. Pobudza nas nie tylko wyjątkowym smakiem, lecz także aromatem, a dotykając ziaren kawy, mamy poczucie, że w rękach trzymamy coś naprawdę cennego. Kawa od wieków jest napojem uwielbianym przez ludzi na całym świecie. Przyrządza się ją na wiele sposobów, zgodnie z własnymi preferencjami, upodobaniami, ale też kulturą. W Polsce od pewnego czasu najchętniej przygotowujemy ją w ekspresie – wygodnie, szybko i smacznie. Czy jednak każda kawa zawsze smakuje tak samo?

Arabika i robusta – kawowi liderzy

Najlepsze kawy ziarniste to te pochodzące z tradycyjnych upraw, na których do każdego ziarna podchodzi się z sercem, traktuje się je jak coś, z czego powstaje prawdziwa kwintesencja niezwykłych smaków i aromatów. Najpopularniejszymi gatunkami kawy są arabika i robusta. Prawdziwi smakosze potrafią odróżnić je od siebie już po samym zapachu. Jak jest to w ogóle możliwe?

Ziarna arabiki rozpoznamy po płaskim, wydłużonym kształcie. Jej smak jest łagodny, na co wpływ ma mniejsza zawartość kofeiny niż na przykład w robuście. Szacuje się, że arabika stanowi aż 70% globalnej produkcji kawy. Pochodzi z upraw brazylijskich i kolumbijskich, chociaż sprowadzana jest do Europy również z Jawy i Afryki Równikowej. Jej cenę determinuje nie tylko jakość uprawy, lecz także teren, a właściwie – wysokość nad poziomem morza miejsca, w którym znajdują się tereny uprawne. Im wyżej, tym kawa jest droższa. Temperatura uprawy musi mieścić się w granicach 15–24 stopni Celsjusza.

Z kolei robusta, zawierająca aż o połowę więcej kofeiny niż delikatna arabika, uprawiana jest w środkowej i zachodniej Afryce, Azji Południowo-Wschodniej, głównie w Indonezji i Wietnamie oraz Brazylii. Uprawa robusty jest łatwiejsza i tańsza, a jej ziarna najczęściej stanowią składnik mieszanki różnych odmian.

Jaka kawa ziarnista będzie najlepsza do ekspresu ciśnieniowego?

Kawa niejedno ma imię

Najlepsze kawy ziarniste potrafią sprawić, że zakochamy się już w ich zapachu, a smak tylko potęguje to uczucie i dostarczy jeszcze więcej doznań. Trzeba jednak wiedzieć, że przy wyborze kawy nie wystarczy znajomość dwóch jej gatunków. Arabika występuje w kilku odmianach, często są one ze sobą mieszane. Już samo pochodzenie zapewnia jej inny smak. Wyróżnić można wśród nich te łagodniejsze i delikatne w smaku, jak arabika brazylijska Minas; wzbogacone o akcenty winne i owocowe, jak np. Arabica Ethiopia Djimmah; orzeźwiające, jednak gorzkawe, jak Arabica Brazylia Santos czy też o ciekawym, dymnym posmaku, jak arabika kubańska.

Arabika bardzo rzadko występuje w czystej postaci – taką poznamy z pewnością po wysokiej cenie, warto jej jednak spróbować. Najczęściej pijemy kawę przyrządzoną z mieszanki arabiki i robusty. Im większa jest zawartość szlachetnej arabiki, tym kawa jest bardziej aromatyczna i oleista. Z kolei przewaga robusty sprawia, że kawa jest gorzkawa i mocniejsza.

Trudno więc jednoznacznie stwierdzić, które kawy należy uznać za najlepsze kawy ziarniste – to kwestia gustu. Istotne jest jednak, aby ten aromatyczny napój przyrządzać ze świeżo zmielonych ziaren, tylko wtedy możemy poczuć jego niepowtarzalny i hipnotyzujący smak i aromat.

A jakie są najlepsze kawy ziarniste do ekspresu? Przede wszystkim ważne jest, by kupować całe ziarna świeżo palone. Zwracajmy uwagę na ich pochodzenie oraz gatunek. Wybierajmy sprawdzone i cieszące się dużym zaufaniem firmy, ponieważ kawa wymaga pasji i serca na każdym etapie drogi, jaką do nas przemierza.

Polecane kawy ziarniste z naszego sklepu: